събота, 4 май 2024 г.

Брекзит спира евтиното онлайн пазаруване от Великобритания

Българските търговци и потребители, които използваха различни британски платформи за онлайн пазаруване са най-потърпевши от Брекзит и постигнатото търговско споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство. Още в първите дни на новата година рязко е спаднало пазаруването от популярните сайтове за спортни стоки,  дрехи, играчки, техника и части втора употреба за автомобили, показва проверка на Антени.

Причината е, че към цената на всяка покупка освен доставка, вече ще се начислява и мито и ДДС, защото Великобритания се води трета страна за България. Оскъпяването на стоките обаче не спира дотук. Дори и при нулева ставка на митото, всяка една стока на стойност над 30 лева ще подлежи на т.нар митническо представителство, ще трябва да бъде декларирана и оформена документално, което също ще увеличи разходите.

Брекзит ще свие и още един традиционно български бизнес. Голяма част от сънародниците ни на Острова се занимаваха с транспорта на поръчаните стоки и микробуси пътуваха няколко пъти дневно от Англия към България, натоварени със закупените от различните сайтове товари.

По данни на Британските пощи 45 на сто от международните колети са за държави в Европейския съюз.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html