събота, 4 май 2024 г.

Съдът отказва регистрация на партията на Васил Божков?

Кой е Борил Соколов от комитета за създаване на партията на Божков? - 168  Часа

Борис Соколов

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков учреди партията си „Гражданска платформа Българско лято“ онлайн. Така посочват представителите на организацията в прессъобщение. За председател на формацията е избран 36–годишният Борис Соколов, който допреди три години бе маркетингов директор на „Еврофутбол“. Сега предстои внасяне на документите в съда и регистрация на партията.

Шансовете това да се случи обаче не са много големи, заявиха пред „Антени“ юристи. В закона няма понятие „онлайн–конференция“ и това ще даде повод на съда да отхвърли регистрацията. Досега не е имало случай в историята на България политическа сила да се създава онлайн. Дори Цветан Цветанов създаде своите „Републиканци за България“ присъствено, въпреки ограниченията заради коронавируса. Според хората на Божков 900-те участници във виртуалното събрание ще потвърдят с нотариална заверка гласуваните решения, но и това едва ли ще помогне, смятат юристи. Причината е, че освен името на Борис Соколов като лидер не са посочени други членове и активисти.

Васил Божков избяга в Дубай през февруари миналата година, няколко дни преди да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата. До момента те са 18, сред които и такива за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба, за убийства и изнасилвания. На няколко пъти в последните месеци представители на съдебната и изпълнителната власт намекваха, че той отчасти стои зад протестите с искания за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, които започнаха през изминалото лято.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html