събота, 4 май 2024 г.

Социалните медии превръщат хората в специалисти по всичко

Живеем във времена, в които социалните медии превръщат най-обикновените хора в необикновени специалисти, каза психологът Росен Йорданов в коментар на обществените нагласи „за“ и „против“ ваксинирането срещу COVID-19. Той изрази очакване и в тази ситуация да се случи традиционното за българите – да се снишат, да поизчакат и след това бавно да се отправят към местата за ваксиниране.

Психологът заяви още пред БНР, че ако хората наистина са толкова загрижени за здравето си, едва ли толкова много щяха да употребяват алкохол. Според статистика, че Европа е абсолютен шампион по отношение на консумацията на алкохол по време на пандемията. Ако в световен мащаб средно годишно на човек се падат по около 6 литра алкохол, сега в Европа са близо 10 литра.

По думите му страхът от вируса се е прехвърли в страх от ваксините. Той даде и  обяснение за този феномен.

Всички живеем в заблуда, че сме рационални същества и сме господари на поведението си. Истината е точно обратната. Учени твърдят, че едва 6-7% от активната ни съзнателна дейност е дълбоко осмислена и познавателна. В повечето случаи имаме вярата в нещо и едва след това търсим аргументите, за да подкрепим тезите си. Иначе казано – ние сме дълбоко нерационални по отношение на себе си, което се доказа и в този случай с пандемията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html