петък, 3 май 2024 г.

Големите ученици влизат в клас след 18 януари

Учениците от 5-и до 12-и клас ще се завръщат поетапно в класните стаи след 18 януари, ако епидемичната обстановка в страната го позволява. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Най-разумното решение е връщането на малките ученици в клас, коментира просветният министър при посещението си в столичното 143-то училище „Георги Бенковски“, където проведе разговори с училищното ръководство и педагогическите състави за организацията на учебната дейност.

В следващите седмици ситуацията може да се подобри, може и да се влоши. Ние се надяваме да се запази положителната динамика за намаляване броя на заразените, намаляване на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане, или по-точно към вариант на редуване – една част от учениците да бъдат в къщи, другата част да се върнат. Обсъждаме с министъра на здравеопазването, ще разрешим някои допълнителни дейности като държавните изпити по професия, олимпиадите…, каза още Вълчев.

 

Преценихме, че връщането на децата в предучилищна възраст 1-4 клас е разумно. Има и подобрение на епидемичната ситуация. То не достатъчно да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност – малките деца, това са и научните изследвания, носят по-малък вирусен товар, по-малка степен са преносители на вируса. Голямото мнозинство на родителите са за връщане на децата, нормално е, училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания и умения, да бъдат възпитани. Обучението от вкъщи, от разстояние в електронна среда е временна компенсаторна алтернатива.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html