петък, 3 май 2024 г.

ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС влизат в Парламента

Четири политически сили със сигурност ще влязат в следващия Парламент – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС, а „Демократична България“ и „Обединени патриоти“ са с потенциална възможност да прескочат 4-процентовата бариера. Така коментира политическата ситуация у нас коментира пред БНР социологът Лидия Йорданова, ръководител на социологическа агенция „Екзакта“, последното проучване на агенцията, приключило в средата на 2020-та година.

В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП като първа политическа сила, но в същото време дистанцията на ГЕРБ пред БСП би могла да бъде свита още (в момента е 2%, според данните от проучването). Изненади и развитие на ситуацията могат да се очакват. Всички политически формации, които се готвят да атакуват Парламента, са в много добра кондиция, защото в момента те съществуват в условията на икономическа, политическа и медицинска криза. Всичко това ги държи във висока политическа готовност, каза още Йорданова, която беше категорична, че кампанията ще реши кой ще е победителят.

Социологът подчерта, че в следващия парламент ГЕРБ ще управлява с партньори, защото два пъти по-често хората търсят алтернатива на тази партия в дясното политическо пространство, отколкото вляво. Проблемът на левицата е, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html