четвъртък, 2 май 2024 г.

Сенатори ще спират Байдън за президент

Майк Пенс

Федерален апелативен съд в Съединените щати отхвърли искането на конгресмен от републиканците да бъде позволено на вицепрезидента Майк Пенс да отмени победата на президентските избори на Джо Байдън в полза на действащия държавен глава Доналд Тръмп. Законите в страната изискват на 6 януари Конгресът официално да преброи гласовете от избирателната колегия, които след вота на 3 ноември са 306 срещу 232 в полза на Байдън.

11 сенатори републиканци обаче оспорват този резултат. Те искат отлагане на гласуването в Конгреса, което утвърждава победата на Байдън, с 10 дни, за да може комисия да разследва твърденията за изборни измами. По информация от кабинета на вицепрезидента Майк Пенс той подкрепя намерението им, защото „споделя безпокойството на милиони американци от допуснати фалшификации и нарушения“.

В същото време действащият президент Тръмп призова за организиране на вълна от масови протести на 6 януари. Той обеща лично да присъства на митинга във Вашингтон и да предостави неопровержими доказателства за фалшификации на изборите. Според думите на Тръмп това е била „най-голямата измама в историята на Съединените щати“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html