събота, 4 май 2024 г.

Светът е толкова объркан, че и компас не може да покаже вярната посока

Кои процеси доведоха Съединените американски щати до ръба на разделянето на страната? Как отслабването на Вашингтон се отразява на световните процеси и как ще се развият те по-нататък? Миналата година беше изключително трудна за света като цяло и е много трудно да се прогнозира какво ще стане през 2021 в световната политика.

Не само очакваното разпадане на Съединените щати е на дневен ред, има и други интересни събития – rма коронавирус, има икономически спад, има и застой в социалното развитие. Властите в различните страни все още вярват, че като извадят повече пари за населението, като уж понаместят нещата, светът отново ще продължи напред. Ами ако не стане, ами ако тази рецесия продължи десетилетия? Достигнахме ли края на своето социално-икономическо и политическо развитие?

Разделителните линии

Ако обърнем внимание на политическата ситуация в САЩ, има сериозно разделение на червени (леви) и сини (десни) щати, Америка всъщност вече е разделена. Източното и западното крайбрежие, централните щати са крепостта на Демократическата република, а центърът и югът са на републиканците. Разделението е съвсем ясно, то е на същия принцип като преди 150 години, когато Щатите се разделиха на север и юг. Аналогична е ситуацията и в Европейския съюз – делението обаче е на държавите от бившия Източен блок и западните икономики. И ако лидерите на Европа „клекнаха“ пред ултиматума на Унгария и Полша при приемането на бюджета на ЕС, това не означава, че Германия и Франция няма да намерят начин да си го върнат на Орбан и Моравецки. Очакват ни и интересни сблъсъци на интереси – Путин и Ердоган срещу Европа, Китай срещу САЩ. И всичко това в условията на битка с коронавируса.

2020 г. и нейното наследство

Предстоящата година ще бъде силно повлияна от миналата. Независимо как ще бъде окончателно разрешен въпросът с президентските избори в САЩ, възможно е навсякъде по света в тази криза политическият елит да стигне до извода, че настоящият радикализъм – десен или ляв, може да бъде преодолян само чрез силно противопоставяне. Съединените щати влияят на света, независимо дали ни харесва или не. И все пак ролята на Америка като световен полицай отслабва. Въпреки че днес целият свят е в трудна икономическа ситуация, много държави наистина започват да не се съобразяват с политиката на американците.

Пропадането продължава

Водещата роля на Америка логично ще намалее в дългосрочен план, защото американските политици ще бъдат заети да решават вътрешно политически проблеми. Досега те разчитаха на различни съюзници и спогодби с доста държави и така решаваха някои от проблемите си в света. Ако по-рано Америка можеше да удари с юмрук по масата, Тръмп или Байдън да сложат свой човек начело на правителството в Киев, например, днес и за в бъдеще тази роля ще се играе от Владимир Путин, от Ердоган или дори от президента на Молдова …

 

В съвременния свят всичко вече се е променило толкова много, че не е ясно кой ти е приятел, кой ти е враг. Като цяло в света всичко доста се обърка и дори компасът не може да покаже вярната посока.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html