събота, 4 май 2024 г.

Новият щам на коронавируса вече е на границата на България

Новият щам на коронавируса, който първоначално бе установен във Великобритания, е бил засечен и в Турция, съобщи днес здравният министър Фахреттин Коджа. Новият щам е бил установен в 15 души, които са пристигнали от Великобритания в Турция. Турските власти въведоха забрана за влизането в страната на лица, идващи от Обединеното кралство. С това засега е премахната опасността от появата на новия щам, който се разпространява 70 пъти по-бързо от известните допреди щамове, посочи здравният министър.

Нови 12 203 случая на заразени с коронавируса са установени в Турция през последното денонощие. За пръв път от близо два месеца насам здравните власти съобщават за известен спад в броя на заразените. Спад е установен и в броя на жертвите на коронавируса -212 души са починали през последното денонощие, докато предишните дни надхвърляха 240 души. От месец март м.г. досега 21 039 души в Турция починаха от пандемията, а общото число на заразените достигна 2 220 855 души, по данни на турското здравно министерство. Световната здравна организация съобщи, че в света броят на потвърдените случаи на коронавирус  надхвърли 81, 94 милиона, след като през последното денонощие бяха регистрирани над 470 000 новозаразени. Броят на починалите е нараснал с над 9,9 хиляди, надхвърляйки 1,8 милиона. Статистиката на СЗО отчита само официално потвърдените сведения за случаи на заразяване и смърт, предоставяни от държавите. Над 55 процента от случаите на заразяване се падат на Европа /262 223/, на второ място са Северна и Южна Америка /118 056/, а на трето – Югоизточна Азия /31 372/. В САЩ вече са регистрирани общо 20 007 149 случая на заразяване с новия коронавирус, а броят на починалите надхвърли 346, 4 хиляди, съобщиха от университета „Джонс Хопкинс“, базирайки се на данните, предоставени от федералните и местните власти. Най-много са заразените в щатите Калифорния /2,30 милиона/, Тексас /1,77 милиона/, Флорида /1,32 милиона/, Ню Йорк /979 хиляди/ и Илиноис /963 хил./

В щата Флорида днес беше установен първият случай на заразяване с новия щам на коронавируса, който в средата на декември беше открит във Великобритания. Заразеният е мъж, който напоследък не е предприемал далечни пътувания. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм съобщи в сряда, че в южната част на щата е установен „британският“ щам на коронавируса, но не уточни колко души са заразени. Във вторник губернаторът на щата Колорадо Джаред Полис съобщи, че един мъж в щата е заразен с новата разновидност на коронавируса, която е смятана за много по-заразна от досегашните. По-късно Си Ен Ен съобщи, че в щата е регистриран втори случай на заразяване с този щам.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html