събота, 4 май 2024 г.

Има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия

Когато става дума за руската политика, един въпрос винаги излиза на дневен ред: кой ще бъде приемникът на Владимир Путин. Тази дилема става все по-актуална с годините, тъй като президентът управлява Русия повече от 20 години. Безспорно Путин се е превърнал в синоним на руската власт и държава толкова, че държавата ще изпадна в голяма криза, ако него го няма. За страна като Русия силен президент е едновременно приоритет и опасност. Постепенно Русия се доближава до съдбата на страни, които са преминали през жестока вътрешна битка кой да смени „царя“ – борба между отделни фракции, истинска гражданска война или битка за свободното място на върха. Дали Путин е предвидил това? Избрал ли си е наследник? Това не е ясно, но е факт, че темата за неговия наследник все по–често се повдига в медиите. В спекулациите се включи Владимир Жириновски, за когото се знае, че говори на глас това, което само се мисли в коридорите на Кремъл.

Михаил Мишустин – Уикипедия

Михаил Мишустин

На първо място в списъка за евентуални приемници на Путин е премиерът Михаил Мишустин. Той бе назначен на поста през януари, като преди това за него се знаеше твърде малко. Много бързо се превърна във важна фигура и сега одобрението му достига това на Путин. Определени кръгове в Москва обаче са против Мишустин, заради неговата биография. Премиерът никога не е криел доброто си отношение към Запада. Той дълго време е работил в частни инвестиционни фондове, където е натрупал сериозно богатство. През 90-те той е ръководил интерграцията на руските и западните информационни технологии. През 2010 година Путин го назначи за шеф на Данъчната служба на Русия, а през тази година го постави на мястото на Дмитрий Медведев. Това е ясен знак, че Путин има огромно доверие на Мишустин и го слага в сметките за следващ президент на страната.

 

Sergey Shoygu - Wikipedia

Сергей Шойгу

Сегашният министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу също има доверието на Путин и е много популярен сред хората. Подобно на Мишустин, той има интересна родова история. Шойгу е наполовина монголец и един от малкото представители на етнически малцинства във високите етажи на властта. Смята се, че голямата активност на Русия във въоръжени конфликти по света – Сирия, Нагорни Карабах, Либия, е по инициатива на Шойгу.

 

 

 

Новото лице на руското разузнаване: Какво означава идването на Сергей Наришкин

Сергей Наришкин

Наришкин е бивш политик, а днес ръководи руската служба за външно разузнаване. Това е наследникът на Първо главно управление на КГБ. С други думи – руското ЦРУ. Наришкин е почти връстник на Путин, роден е в Ленинград, както и Путин. В битността си на политик е бил вицепремиер, зам.-председател на парламента и шеф на президентската администрация. През 90-те години завършва икономика в Санкт Петербург, а както се оказва впоследствие дипломната му работа е изплагиатствана. Въпреки това е сред най-доверените хора на Путин. Проблемът му е, че му липсва подкрепа сред обикновените хора. Те просто не обичат руските служби за сигурност.

Володин Вячеслав Викторович • Государственная Дума

Вячеслав Володин

Този човек в момента заема поста председател на парламента. За него отдавна се говори, че е амбициран да смени Путин. Дали е споделил тази амбиция с държавния глава не е ясно, но е факт, че двамата са близки. Володин е бивш вицепремиер, както и висш пост в „Единна Русия“. Смята се, че именно Володин е в основата на промяната в политиката на Путин към по-агресивна навън и по–консервативна вътре в страната. Това се случи в последните години и превърна Русия във враг на почти целия свят. Хора от обкръжението на Володин твърдят, че той има огромни политически амбиции, но е наясно, че на честни избори няма как да бъде избран за президент. Затова се надява самият Путин да го посочи. Негова е фразата: „Има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия“.

 

Собянин Сергей Семёнович – глава региона Москва

Сергей Собянин

Кметът на Москва не е еднозначна фигура дори за самите столичани. Въпреки това, той спечели много популярност с това, че през последните 10 години превърна града наистина в мегаполис. В инфраструктурата и козметичните промени се наливат милиарди. Мнозина го хвалят и за борбата с корупцията. Други обаче го критикуват, че е забранил гей парадите. Неговият произход също е много интересен. Той е района на Ханти Мансийск в централната част на Русия, представител е на народа манси. От него са останали около 8000 човека със свой език, вярвания и култура. Манси са популярни покрай историята със смъртта на 9-те студенти от групата на Дятлов през 1961 година в планината Урал. Мнозина си задават въпроса как Собянин толкова бързо извървя пътя от кмет на малък град в Урал до градоначалник на един от най-големите световни мегаполиси? Отговорът се крие във връзките му с нефтения магнат Владимир Богданов, както и в партийната кариера в „Единна Русия“.

Матвиенко, Валентина Ивановна — Википедия

Валентина Матвиенко

Валентина Матвиенко е единствената жена в списъка с евентуалните наследници на Путин. Тя е сенатор и председател на горната палата на парламента. 8 години бе губернатор на Санкт Петербург и промени сериозно втория по–големина град в Русия. Мнозина я обвиняват, че е унищожила образа и естетиката на града със съвременните проекти. Още по времето на СССР тя се занимава с политика и става част от кръга на бившия президент Борис Елцин, макар и на не много високо ниво. Била е посланик в Гърция и Малта през 90-те. След това става близка с Путин и рязко тръгва нагоре в йерархията. Тя обаче има много малък шанс да го смени по две причини – нейната възраст 71 години и сериозни обвинения в корупция от страна на опозицията.

 

Alexey Dyumin - Wikipedia

Алексей Дюмин

Най–непознатото име от списъка. В момента той е губернатор на град Тува на юг, до границата с Монголия. Въпросът дали може да се нарече приемник на Путин е много спорен, но бе споменат от Жириновски. Дюмин е много близък на Шойгу, доскоро бе и негов заместник във военното министерство. Смята се, че именно той е дал идеята за анексията на Крим през 2014 година. Бил е също и заместник-шеф на руското външно разузнаване – ГРУ. Има и един любопитен детайл в неговия живот. Преди няколко години е спасил живота на Путин, когато мечка е нахлула в хижата, където президентът е прекарвал отпуската си. Путин се е намирал на втория етаж, а Дюмин на първия, когато животното е застанало на вратата. Дюмин запазил хладнокръвие и стрелял два пъти в краката на звяра. Дюмин обича да разказва как президентът го е похвалил, че не е застрелял мечката, а само я е подплашил.

 

Кем будет работать Дмитрий Медведев - Парламентская газета

Дмитрий Медведев

Още една рокада? Защо не, като се има предвид, че двамата с Путин работиха дълги години заедно. Все още се смята, че Медведев е най-довереният човек на президента. Няма основания да се мисли, че отношенията им са се променили, още повече че Медведев е наясно – Путин взима решенията, Медведев ги изпълнява. Бившият премиер с радост би се върнал на президентския пост, но това едва ли ще се случи. Първо, той няма никаква подкрепа сред населението. През януари неговата оставка от премиерския пост бе призната за „най-важното събитие на годината“ в социологически изследване. Отделно, срещу него има куп обвинения в корупция и пране на пари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html