вторник, 30 април 2024 г.

САЩ ще се раздели на няколко държави

Владимир Василиев

2020 г. се превърна в една от най-трудните години за САЩ в новата история на Америка. Нещо повече, може би това е само началото на едни необратими процеси за американското общество. Процеси, които тлеят от доста време. Започнали да избуяват през 2020 година в пълния си блясък, те съвсем скоро могат радикално да променят целия живот в страната и структурата на държавата и евентуално дори да го погребат. Защо в Америка вече почти година се обсъжда сериозно възможността за разделяне на две държави? Отговорите на тези въпроси Правда потърси от доктора по икономика Владимир Василиев, главен изследовател в Института за САЩ и Канада на Руската академия на науките.

Владимир Сергеевич, тази година е доста странна и хаотична за САЩ? Доналд Тръмп твърди, че няма да отстъпи Белия дом на Джо Байдън. Как според вас ще се развие ситуацията?

– Тръмп е най-богатият американски президент. В Белия дом досега нямаше олигарси, особено в следвоенния период. И все пак се смяташе, че за президенти трябва да се избират хора от средната класа. В тази връзка можем да кажем, че Байдън изпълни своята роля.

Тръмп и Байдън ще разделят Америка

Основният проблем на САЩ е властта

Мисля, че Байдън ще бъде свален от поста доста бързо. Може би ще го принудят да подаде оставка или ще стане публично ясно, че заради възрастта си той няма да може да изпълнява функциите на президент. Тогава ще бъде назначена Камала Харис, а Барак Обама, Джордж Сорос и други хора ще застанат зад нея. Те вече ще започнат да променят Америка. Когато Байдън си тръгне, ще разберем реалните им планове, какво ще правят с Америка и как ще се развие страната. Основният проблем в САЩ сега не е икономическата криза или епидемията от коронавирус, а въпросът за властта.

Тектонична промяна в демографията

Основният приоритет сега на бъдещите управляващи в Америка е да направят 11-те милиона нелегални имигранти граждани на Съединените американски щати възможно най-скоро. Това наистина ще бъде тектонична промяна, като Демократическата партия на САЩ ще управлява Америка на еднопартийна основа, може би за десетилетия напред. Това е основен нов завой в политиката, защото ще има отхвърляне на идеята за американската демокрация. След Втората световна война републиканците и демократите управляваха и се разменяха след приблизително едно и също време – демократите 10 години, републиканците 10 години. По някакъв начин системата функционираше и движеше демокрацията напред. Сега в Америка може да се появи еднопартийна система при управлението на демократите, които рязко завиват наляво. Ако това наистина се случи, какво ще стане със Съединените американски щати е невъзможно да се предскаже.

Барак Обама и Джордж Сорос

Кой се крие зад образа на Байдън

Ролята на Байдън наистина е много важна. Всъщност тепърва предстои да видим истинските хора, които дойдоха на власт в резултат на тези президентски избори. Някои, разбира се, познаваме добре отдавна – това е Барак Обама и неговото обкръжение. Но зад него може би има някои още по-радикални сили, които засега не виждаме или изобщо не знаем за тях. Това е движението Black Lives Matters и други наистина радикални групи. Те със сигурност не се стремят да запазят устоите на американската демокрация. Те биха искали допълнително да радикализират американското общество. В това отношение Тръмп е десен радикал. И сега, според принципа на огледалното отражение, на негово място идват леви радикали. Десните радикали имат граждански права в Америка. Нека ги наричат „​бели шовинисти“, но те имат право да съществуват. А левите радикали с техните разбирания за религията и по-точно с открито антирелигиозна система от ценности, техните възгледи по въпросите на пола и всичко останало, могат да разбият добре устроената държава. В края на краищата те също имат свои собствени виждания за това как трябва да бъде структурирана икономическата система на страната, главно в преразпределението на доходите и богатството. Между другото, следващият реален етап от развитието на Америка е чрез данъчния механизъм да започне да се преразпределя натрупаното богатство и доходи от заможни хора към по-заможни.

Камала Харис се готви за президент

САЩ се разделят на две държави

По-рано тази година известният професор по право и американски историк Франк Бъкли публикува книга, озаглавена „Американска сецесия: Наближаващата заплаха от национален колапс“. В нея директно се говори за разпадането на Съединените американски щати. Тази книга предизвика много реакции и се появиха още няколко изследвания по тази тема. В Америка започнаха сериозно да говорят за евентуален разпад на страната по модела на 1860-1861 г. – гражданската война, когато Америка се разпадна на две части. Бъкли можеше да бъде съден за това, което написа – за сепаратизъм, други антиамерикански неща. Ето защо той толкова лукаво коментира, че това са теоретични размисли и че изобщо не призовава за разпадането на Съединените щати. Но критиците отбелязаха много интересно нещо. Книгата е толкова хитро написана, че се е превърнала в нещо като добра стръв, която американците поглъщат като риба. Тоест идеята е лансирана. Това е – Америка трябва да се разведе.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html