събота, 4 май 2024 г.

Пламен Бобоков с ново обвинение, заплашват го 6 години затвор

Окръжната прокуратура в Русе приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти. На 30 ноември г.г. като обвиняем по делото бе привлечен Пл.Б., на 52 г., от гр. Русе, съобщиха официално от държавното обвинение. Зад инициалите се крие името на бизнесмена Пламен Бобоков.

При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

Обвинението срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата. Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

На 30 декември делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Очаква се насрочване на разпоредително заседание.

Междувременно днес стана ясно, че бившият министър на околната среда и водите Красимир Живков се прибира вкъщи за Нова година. Обвиняемият по аферата с боклуците на братя Бобокови е освободен от ареста с решение на Апелативния специализиран наказателен съд на заседание в последния ден на 2020 г. Той трябва да плати за свободата си 100 хил. лв. Живков е в ареста от края на май и излиза 7 месеца по-късно.
Освен него на свобода срещу 200 хил. лв. излиза и последният, който беше задържан под стража заради опасни отпадъци, заровени незаконно у нас – бизнесменът от Плевен Николай Миховски. Пламен Бобоков е на свобода срещу 1 млн. лв., а брат му Атанас беше пуснат срещу 2 млн. лв.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html