събота, 4 май 2024 г.

Новата реалност? В Америка определят българите за „цветнокожи“

 

Българи в Чикаго: "В Америка ни сплотява носталгията по Родината" -

Емигрантите от България, Русия и Украйна, както и от всички източноевропейски страни на битово ниво в САЩ се определят като „непълноценна раса“. Те имат същите проблеми, каквито срещат чернокожите и латиносите. Това е изводът от мащабно социологическо проучване, направено от университета в Портланд, съвместно с организацията „Коалиция на цветните общества“. Портланд е градът с най-голяма славянска диаспора в Америка и затова изследването е направено много задълбочено.

Основният резултат от него е: независимо от официалното признание, че славяните са бели, те трябва да бъдат разглеждани като цветнокожи, тъй като живеят в условията на расов натиск от страна на белите американци. Натискът идва по няколко направления: намиране на работа, образование, медицинска застраховка и всекидневно общуване с местното население. Дискриминацията на славяните започва от самото им пристигане в Щатите се казва в изследването. Властите в САЩ не признават образователните дипломи на емигрантите от Източна Европа. Това автоматически изхвърля от социалната йерархия лекарите инженерите, учителите. Следващият етап на дискриминацията е остатък от Студената война. Руснаци, сърби и по–малко българите са представяни във филмите на Холивуд като потенциални врагове и кръвожадни хищници. Това особено много стана популярно през 90-те години. В холивудските продукции всички алкохолици, бандити и шпиони неизменно са от Източна Европа.

Според учените, жертвите на тези стереотипи са най–вече децата на емигрантите. В училище те срещат огромни трудности в общуването си, защото трябва да търпят подигравките на съучениците си, най-вече заради проблемите с езика. По правило те са обвинявани, че са деца на шпиони или бъдещи главорези на мафията.“Това поставя славяните на едно ниво с децата от бедните, черни райони“, се казва в изследването.

Изследователите правят още един извод за тревожното положение на нашите сънародници в Америка. Те не са приобщени към обществения живот, нямат ресурси да лобират за своите интереси в държавните институции. Дори им липсва желание да контактуват с държавни или общински служби, което е характерно за афроамериканците или емигрантите от Южна и Централна Америка.

В крайна сметка, докладът на университета в Портланд поставя българите и останалите източноевропейски емигранти в един отбор с активистите на „Black Lives Matter“. Само остава и нашите да си направят „Slavic Live Matter“. Изследването предизвика сериозна полемика в САЩ, което принуди организацията „Коалиция на цветните общества“ да го премахне от страницата си в Интернет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html