неделя, 28 април 2024 г.

Звездите, които изгаснаха през 2020-а

През 2020-а не само бяхме сполетени от коварен вирус, който преобърна животите ни, но и се разделихме с големи световни имена, достигнали висоти в професиите си.

Още през януари се сбогувахме с актьора Тери Джоунс от комедийната трупа „Монти Пайтън”, който си отиде на 77 години.

Няколко дена след неговата кончина светът бе разтърсен от жестока трагедия. На 26 януари, близо до Лос Анджелис, почина баскетболната легенда Коби Брайънт, започнал професионалната си кариера в НБА на 17-годишна възраст. Той загина в катастрофа с хеликоптер заедно с дъщеря си – 13-годишната Джиана-Мария.

На 5 февруари завинаги затвори очи актьорът-легенда Кърк Дъглас. Холивудската звезда почина на 103 години и след себе си спусна завесата на „Златната ера” в киното. Актьорът ще бъде запомнен с големите си роли в множество филми, между които и тази в „Спартак”.

Един от основателите на рокендрола, Литъл Ричард, почина на 9 май. Той ще остане запомнен с многото си хитове, още от началото на 50-те години.

На 18 юни от рак, а не от коронавирус, си отиде сър Иън Холм. Филмовата му кариера продължи 60 години, а в нея влизат продукции като „Пришълецът”, „Петият елемент” и „Властелинът на пръстените”, почина 18 юни от рак.

 

Италианският композитор Енио Мориконе, написал музиката за повече от 400 филма и телевизионни продукции, пък ни напусна на 6 юли на 91 години.

В края на октомври и по-точно на 31 октомври се разделихме с още един холивудски ас – сър Шон Конъри. Актьорът придоби световна слава с ролите си в поредицата за английския шпионин „Джеймс Бонд”. Участвал е и в още много успешни филми.

Уви, 2020-а ни отне и един от най-великите футболисти на всички времена – Диего Марадона. Легендарният спортист, който изведе Аржентина до Световната купа през 1986-та година след прочутия си гол, наречен „Божията ръка”, почина от сърдечен удар на 25 ноември на 60 години.

Джон льо Каре е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-големите имена в света на шпионския трилър. Автор на трийсетина романа, в които действието неизменно се развива в годините на Студената война, Джон льо Каре е работил за МИ-5 и МИ-6 от 1950 до 1960 г. Той почина 12 декември на 89 години.

Точно в края на 2020-а си отиде и модната икона Пиер Карден. Един от най-влиятелните модни дизайнери от последните десетилетия почина на 98 години на 29 декември. В съобщението си за смъртта му списание „Поан“ го нарече „гений на стила и бизнеса, визионер, изключителен покровител на дизайна и последния монумент на френската висша мода“.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html