четвъртък, 2 май 2024 г.

Най-малко 7 загинали след земетресението в Хърватия

Най-малко 7 души са загинали, а ранените са над 30 след земетресението в Хърватия. Десетки обаче остават затрупани под срутените сгради, така че жертвите могат и да се увеличат. В страната продължават вторичните трусове след най-силното земетресение вчера. Поредният отчетен трус малко след 7,30 тази сутрин е бил с магнитуд 4,9 по Рихтер. Вчерашният трус беше с магнитуд 6,4 като спасителните операции продължиха и през нощта.

Няма пострадали българи. Имаме регистрирани около 170 български граждани, постоянно живеещи на територията на Хърватия. Имаме смесени бракове доста, имаме традиционна общност с численост около 300 души. Във връзка сме с тях, с техните организации, включително с българското неделно училище. Шокът е много голям, коментира посланикът ни в Хърватия Генка Георгиева.

Столицата Загреб е почистена, възстановен е градският транспорт, подновена е и работата на атомната електроцентрала в Словения, която снабдява Хърватия с ток, задействан е европейският механизъм за реакция при кризи. Спасителните операции не са спирали, най-вече в градовете Петриня и Сисак. Предишният силен трус в Хърватия, засегнал столицата Загреб, беше през март с магнитуд 5 по Рихтер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html