четвъртък, 2 май 2024 г.

Отиде си баскетболната вселена Валентин Лазаров

На прага на новата 2021 г. баскетболната общност тъжи за загубата на една от легендите си.

Днес след кратко боледуване на 89-годишна възраст почина Валентин Лазаров.

Тино, както бе известен, е един от едва четиримата българи, членове на Залата на Славата на ФИБА.

Той е едно от най-големите и почитани имена в световното баскетболно съдийство.

Роден е на 5 октомври 1931 г. в София. Има две дъщери и внук, който тренира хокей на лед. Легендарният съдия е почетен гражданин на София заради приноса му като строителен инженер. Над 50 години от живота му минават като проектант.

Става съдия през 1950 г., а от 1958 до 1983 г. е рефер на ФИБА. Ръководи над 440 международни мачове и финали на световни, европейски, африкански и азиатски континентални първенства, финали и финални турнири за Купа „Корач“, Купа „Ронкети“, КЕШ и т.н. Има 10 участия на олимпийски игри.

От 1980 г. е един от най-уважаваните и ценени инструктори на ФИБА, като провежда над 330 съдийски семинара в 116 страни. Комисар на ФИБА е между 1983 и 2007 г. От 1976 г. е член на Техническата комисия на ФИБА, между 1992 и 2005 г. е официалният орган, който тълкува правилата на играта за световната централа. Автор е на 2 книги за баскетболното съдийство и множество статии по темата. През 2002 г. получава и Баскетболен „Оскар“ от ФИБА, а през 2006 г. ФИБА Африка му връчва приза „Абд-Ел-Азем Ашри“.

През 1962 г. е избран за най-добър съдия в Европа от ФИБА. Почетен съдия на ФИБА през 1976 г. Носител на най-престижните отличия в българския баскетбол – Златна свирка и Приз за изключителни заслуги към българския баскетбол. Той е почетен гражданин на София и от 2005 е Почетен председател на баскетболната съдийска комисия.

„Паметни за мен са златните години на българския баскетбол, а именно олимпийските игри в Монрел`76 и Москва`80, когато женският ни национален отбор спечели бронз и сребро. Няма друг колективен спорт с подобно постижение. Върхът на мъжкия ни отбор е пето място на олимпийски игри. На европейските първенства мерихме аршин с руснаците в ония години. Преди Щатите да представят професионалния си отбор в Барселона’92, Сборная доминираше“, казваше приживе Лазаров.

Два пъти е носител на почетен знак „За особени заслуги“ на БСФС. Награден с Купата на ФИБА за „Изключителен принос в баскетболната игра и баскетболното съдийство“ през 2002.

„Мъката от загубата е голяма! Той бе институция не само в българския, но и в европейския и световния баскетбол. И днес името му е една от емблемите, когато става дума за български баскетбол по света“, сподели президентът на БФБ Георги Глушков.

Поклон пред светлата му памет!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html