Начало КУЛТУРА Отбелязваме Международния ден на киното

Отбелязваме Международния ден на киното

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 година пред около 40 зрители в парижкото „Grand cafe“ се състои първата платена публична прожекция на братята Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан Люмиер.

Братята прожектират 10 кратки серии от „движещи се фотографии“, в това число и първия им филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“. Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е 33 франка.

През следващата година братята тръгват на околосветско пътешествие, като показват лентите си в Лондон, Ню Йорк, Бомбай и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат „Пристигането на влак на гара Ла Сиута“ и „Производство на кокс“. Смята се, че това са и първите документални филми в историята на киното.

Първите кинопрожекции в България са се състояли в началото на декември 1896 г. в София и са реализирани от професор Мелинсон в салона на хотел „Македония“ и кафене „България“.