неделя, 28 април 2024 г.

Къде живее Бащата на перестройката?

Бащата на перестройката, единственият президент на СССР Михаил Горбачов, въпреки че вече е на 89 години, продължава да се занимава с обществена дейност в страната.

Преди 27 години Михаил Горбачов получи държавна дача (вила) в село Калчуга в Подмосковието. Оттогава той живее там. Бившият президент явно не се нуждае от луксозни замъци и се задоволява да обитава двуетажна къща. Дачата е разположена на митичното шосе „Рублево-Успенское“ и не е толкова луксозна колкото съседните имения. Говори се, че Горбачов има несметни богатства в чужбина, но за разлика от други политически фигури, бившият генерален секретар на КПСС не крие своите доходи и имущество. Заради службата му в полза на държавата Михаил Горбачов има право на личен охранител, шофьор, готвач и иконом, а пенсията му е около 750 хиляди рубли.

Дълго време Горбачов обитаваше вила в Бавария. Триетажното имение в Германия с площ от почти 700 кв. м. обаче беше продадено преди години. Така, противно на слуховете, Горбачов продължава да живее край Москва. След смъртта на съпругата си Раиса през 1999 година, Горбачов живее сам. Дъщеря му Ирина Вирганская, която ръководи европейския клон на фондация „Горбачов“ и двете му внучки са в Германия.

Очаква се на 2 март 2021 г. единственият президент на СССР да отпразнува своя 90-ти рожден ден. Заради възрастта и здравословното си състояние Горбачов практически не ходи никъде. А предстоящата годишнина ще бъде отбелязана в онлайн формат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html