четвъртък, 2 май 2024 г.

Европа се разпада, подобно на Римската империя

Французский журналист Эрик Земмур

Ерик Земур, „Фигаро“

Западът, някога силен и мощен, се е превърнал в нещо страхливо и меко, забравил за своето величие в миналото. Подобно на късната, разпадаща се Римска империя. Френският публицист Ерик Земур обяснява защо това е така и каква е ролята на пандемията от коронавирус в упадъка на Стария континент.

 

Американската преса не спира да ни изненадва. Списание „Тайм“ определя 2020 година като най-лошата в историята. Това е твърде преувеличено. Нима 1918 с испанския грип бе по-добра? Или 1942 с гигантската битка и жертви при Сталинград? А какво мислите за 1871 година, когато жителите на Париж са принудени да ядат плъхове заради обсадата на пруската армия? Когато ни казваха, че нивото на образование в САЩ е по–лошо от това във Франция, ние не вярвахме. Сега обаче се убеждаваме, че е така. Пресата в Америка попадна в ръцете на младото поколение, за което са важни неща като: екология, феминизъм, антирасизъм и деколонизацията. Тези хора не знаят нищо за войните в миналото и смятат, че те са част от разговора за „добрите нрави“ и „политкоректността“. Нищо повече. Преди ние наричахме такива хора твърде претенциозни, но сега нас ни определят за хора от миналото, пълни с предразсъдъци.

Резултата от този конфликт виждаме всички в момента, когато се води борбата с коонавируса. Европа се отдели от всички и закопава собствената си икономика заради епидемия със смъртност едва 0,5 %. Изпаднали сме в ступор от страх. Жертваме всичко в името на запазване на живота, включително и това, заради което си струва да се живее. Нашите политици, които са полудели от страх да не загубят властта си, затварят с катинари цели народи и се разпореждат как да се държим дори в собствените си домове.

Великите умове на XIX век предвидиха този упадък, но ние не ги чухме. Огюст Конт предупреди още тогава, че технологичната революция ще доведе до разпространение на т.нар. „женски“ ценности – пацифизъм, търсене на консенсус, принципа на предпазването и т.н. След него основателят на социологията Емил Дюркем говори за това, че вниманието върху икономиката ще върви заедно индивидуалните права на всеки отделен човек.

Каквото и да говорим, тези симптоми са характерни за Европа и тя не може да се справи. Азия се взе в ръце и продължава технологичната надпревара. Африка се надсмива над епидемията, защото тя е направо смешна в сравнение с инфекцията от ебола. А ние просто стоим и чакаме страхливо да дойде краят!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html