четвъртък, 2 май 2024 г.

Символите на Коледа

Коледните символи са сред най-важните неща, поддържащи празничния дух. Макар да са навсякъде около нас, повечето хора не знаят какво е тяхното послание. В тази статия ще разберете повече за символиката им.

На първо място се подрежда коледната елха. Тя е една от най-разпространените традиции в света. Още в Древен Египет са украсявали палми, а по-късно германските племена започват да украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Постепенно с годините украсата ставала все по-пищна и светеща.

Доста популярен е и коледният венец. Той се появява за първи път още при персите. Коледният венец се свързва с короната от тръни, която била поставена на главата на Исус по време на неговото разпятие на кръста. Символ е на товара, който сами си поставяме, и отговорността, която носим пред самите себе си, близките си и обществото.

С Исус Христос е свързан и друг елемент на Коледа – звездата. Тя напомня за тази, която наблюдавали тримата мъдреци по време на раждането на Христос. В много части на света честването на празника започва с появата на първата звезда в навечерието на Коледа. За християните коледната звезда трябва да изразява идеалите, свързани с Исус, наречен в Библията „светлата утринна звезда“.

Няколко пък са цветовете, характерни за Коледа. Това са червеното, зеленото, бялото и златното. Първият от тях като религиозен символ означава огън, кръв и благотворителност. Зеленото е символ на природата, младежта и надеждата за вечен живот. Бялото е религиозен символ, който означава светлина, чистота, радост и слава. Бялото е в одеждите на коледните ангели, на брадата на Дядо Коледа и костюма му, както и в коледния сняг. Златото пък се свързва със слънчевата светлина и блясък. Това е цветът на коледните звезди, гирляндите, свещите, електрическите светлини.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html