четвъртък, 2 май 2024 г.

Москва замразява отношенията си с Вашингтон

Сергей Рябков

Русия няма да инициира контакти с екипа на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков. Като цяло от неговото изказване могат да се направят съвсем категорични изводи за това какво е настроението на Москва и какви са перспективите за отношения със САЩ.

А тези отношения очевидно са в точката на замръзване. В Щатите скандалът с мащабната атака по различни държавни учреждения, за която се твърди, че е организирана от руски хакери, подкрепени от правителството, не стихва вече две седмици. Съдейки по коментарите на Джо Байдън, той не се съмнява в участието на Русия в инцидента. Той обеща и най-строгите ответни мерки. Наскоро Министерството на търговията на САЩ въведе нови санкции срещу десетки руски предприятия, свързани с военното производство. Санкциите не са само срещу руснаците, но и срещу китайците. Но това не променя същността на въпроса.

Без перспективи

Съдейки по интервюто на Сергей Рябков пред „Интерфакс“, Москва не вижда перспективи дори за стабилизиране на отношенията. САЩ гледат на Русия като противник (и дори враг, както наскоро се изрази държавният секретар Майк Помпео). Това е същността на американската политика в руска посока, това е много ясно „, коментира Рябков санкционната политика на Вашингтон. Съдейки по думите на дипломата, Русия е готова за продължително замразяване на отношенията със САЩ. А инициативата за възстановяване на контактите трябва да идва от американците.

Владимир Путин и Доналд Тръмп

„Когато те имат интерес, моля, знаят ни адреса, външното ни министерство не се е преместило никъде. Хората, които работят във Вашингтон, знаят много добре какво и как да правят, ако решат да потърсят котакт и тогава ще са добре дошли. Ако обаче няма такова отношение, тогава всичко ще продължи както е сега, каза още Рябков.

Защо Русия мълчи?

Рябков коментира и ситуацията с кибератаките, като сподели, че не вижда причина да обсъжда тази тема, по която в САЩ се говори и пише толкова много. Той припомни, че руският президент в края на септември предложи да се организира диалог по въпросите на сигурността в киберпространството. От Вашингтон обаче няма отговор.

Всеки ден регистрираме злонамерена дейност от сървъри, намиращи се извън Руската федерация, американските източници на различни атаки обикновено са начело в класирането. Ние обаче не разпространяваме всичко това, не го представяме като някаква сензация. Тъй като Съединените щати не са готови за такова решение и дори не са склонни да го обсъждат, това означава, че изхождаме от факта, че те имат различна политическа ориентация. И каквото и да правим, независимо какви опровержения даваме, колкото и да използваме след това различни методи за опровергаването му, ситуацията няма да се промени от това. Следователно не виждам тема за дискусия по този въпрос, продължи с коментара си Рябков.

Рябков се учудва защо Русия не коментира американските хакерски атаки по Москва

Единственото неясно е защо Русия не публикува информация за американските кибератаки. Ясно е, че американците имат дългогодишен опит в такава пропаганда.

Така че, съдейки по думите на Рябков, Русия няма да инициира възстановяване на отношенията. Едва ли има съмнение, че това ще направи и Вашингтон. И какво следва?Някои руски експерти вече призоваха за отказ от американскоцентризма в руската външна политика и да се сведат отношенията със САЩ до минимум.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html