събота, 27 април 2024 г.

Три дни преди Коледа честваме успението на св. Анастасия

Православната църква днес почита паметта на Света Анастасия. Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

Празникът на Света Анастасия спада към групата на регионалните празници. Той е разпространен главно в Родопския край.

Света Анастасия била красива девойка, родена през 3 век. Нейният баща бил богат и знатен римлянин и езичник, а майка й – християнка.

Младата Света Анастасия била изключително добре образована девойка, но в също така милосърдна и добра християнка.

Тя винаги с готовност откликвала на човешката мъка и нещастие.   На бедните, които просят, Света Анастасия давала хляб,  храна и дрехи.

Посещавала затвора и раздавала на затворниците  дрехи и храна.

Според едно житие от ІІІ век Света Анастасия е родена в Рим, но от рано остава сираче. На тригодишна възраст тя попада в един малък женски манастир край Рим, където е отгледана и възпитана в законите на ранното християнство. Като много от ранните християни и тя намира смъртта си след нечовешки страдания. Това става по време на управлението на император Валериан.

На този ден празнуват тези, които носят това име. Името на светицата има гръцки произход и означава възкресение.

Макар да е разпространен само сред населението в Родопите, на този празник се спазват някои строги забрани. На този ден жените не вършат никаква домашна работа. Според народните вярвания с лика на тази светица се персонифицира физическата смърт на човека. Поради това се спазват тези строги забрани. Старите хора вярват, че ако накоя стопанка не спазва това, то тогава нейния дом ще бъде сполетян от беда, т.е. това семейство ще се зачерни.

Може днес някои представи на нашите предци да ни се виждат смешни и неразбираеми, но те са представлявали техния мироглед, който ги е крепял векове наред.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html