четвъртък, 2 май 2024 г.

Новият коронавирус пълзи към Европа (обзор)

Новият щам на коронавируса, който предизвиква паника във Великобритания, вече е открит и в други страни от Европа. Съобщава са за няколко случая в Дания и Холандия. Учените предполагат, че той не е по-смъртоносен от обикновения ковид, но разликата с него е в бързината на заразяването. Медици твърдят, че скоростта е със 70% по-висока. Засега не е ясно и как новият щам реагира на ваксините. Министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Хенкок заяви, че заради тази мутация, епидемията в страната е извън контрол и трябва да се въведат още по-жестоки мерки. Вчера стотици хиляди лондончани хукнаха да се спасяват в провинциалните си вили и имения, след като премиерът Борис Джонсън обяви нов локдаун.

 

Англия отменя Коледните празници

Здравният министър осъди масовото бягство на хората от столицата на Великобритания. „Тези хора се държат абсолютно безотговорно“, изригна Хенкок в телевизионно обръщение. Той обяви, че властите ще отменят всички Коледни тържества, но в началото на следващата година мерките ще бъдат съвсем малко разхлабени. Например, ще се разрешават домашни купони, но с не повече от три семейства. При новата ситуация обаче това е невъзможно да стане. Повече от 16 милиона граждани на Великобритания се намират в пълна изолация. Плановете на правителството са да забрани напълно излизането от домовете, поне докато не се види резултат от първите ваксинации. В зоните на пълен локдаун ще бъдат  затворени фризьорски салони и фитнес-зали, всички магазини, включително и хранителните, както и всякакви предприятия. „Разбирам колко е тежко това за бизнеса, но ние сме принудени да избираме между работата и масовото увреждане на здравето“, коментира Хенкок.

Новият щам открит в Австралия и ЮАР

Новият коронавирус е открит не само в Европа, но и на други континенти. Властите в Австралия и ЮАР обявиха, че в техните страни има вече случаи на заразени с него. Очаква се среща на върха на Европейския съюз, на която да се приемат мерки за борба с новата мутация. На тази среща Англия ще има свой представител. Дания, Холандия, Франция и България затвориха летищата си за самолети от Великобритания. Очаква се мсеки момент Франция да затвори тунела под Ламанша, по който върви сухопътния и влаков транспорт между Великобритания и Европа. Външният министър на Италия Луиджи Ди Майо също обяви, че страната му планира да забрани полетите от и до Острова. Очаква се канцлерът на Германия Ангела Меркел да постави въпроса за закриване изобщо на въздушното пространство на Европейския съюз за самолети от Великобритания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html