четвъртък, 2 май 2024 г.

Тъмната страна на Едит Пиаф. Помагала ли е кралицата на шансона на нацистите?

Эдит Пиаф и Марлен Дитрих, 1947 год

Марлен Дитрих целува Едит Пиаф

Днес се навършват 105 години от рождението на може би най-великата френска певица, кралицата на шансона Едит Пиаф. Тя има статут на богиня във Франция и това е причината много малко да се говори за нейния живот по време на немската окупация през Втората световна война. Една история от нейното минало все още не е изяснена, а вероятно това няма да се случи никога.

В началото на 1944 година най–изненадващо немците я канят да посети лагерите за военнопленници в Германия, където се държат френските войници и офицери. Идеята е тя да направи няколко концерта. Смята се, че предожението идва не от фашистите, а от личний секретар Андре Бигар с прякор Деде. Плановете са били да се посетят 11 лагера в продължение на 7 седмици. Бигар неслучайно предлага това „турне“. Той е бил член на Съпротивата, въпросът е как Германия, вече притисната от съюзниците на всички фронтове, се съгласява на това?

Эдит Пиаф и Тео Сарапо в день свадьбы, 1962 год

Едит Пиаф със съпруга си Тео Сарапо в деня на сватбата им през 1962 година

 

Посещението на Едит Пиаф на територията на Германия е отразено подобаващо в немската преса, изцяло подчинена на национал-социалистите. След нея върви тълпа репортери и фотографи. След последния концерт тя моли журналистите да й дадат снимки от турнето.

Благодарение на тези фотографии, Съпротивата издава множество фалшиви документи на пленените французи, с които те да избягат от Германия и да се върнат в родината си. При следващото си посещение в Берлин Пиаф носи със себе си паспортите и някак си успява да ги предаде на затворниците.

„Аз имах поставена задача от Съпротивата: да помогна на френските пленници, които работеха в немските лагери да избягат. Фалшивите паспорти бяха натъпкани в буркани с храна, заедно с карти на местностите и миниатюрни компаси“, пише Деде в книгата „Пиаф, митът на Франция“.  Някои от затворниците успяват да избягат, при това с фалшивите документи, представяйки се за музиканти от оркестъра на Едит Пиаф. Самата тя обаче говори само веднъж за този епизод от живота си. „Помогнахме на около 100 човека да напуснат Германия“, казва Пиаф малко преди смъртта си в интервю за „Льо Соар“.

Эдит Пиаф в время выступления в гала-концерте Союза художников, 1952 год

Едит Пиаф на концерт в Москва

 

През втората половина на 1944 година Франция е освободена от съюзниците. В страната започва период, известен под името „Дивата чистка“ – разкриване и преследване на хората, които са помагали на нацистите. Според официални данни  в тази кампания на смърт са осъдени 9800 души. Властите се отнасят с подозрение и към Едит Пиаф именно заради посещенията в Германия. Няколко пъти е разпитвана. Певицата твърди, че първото посещение е направено под натиска на окупантите, а второто заради спасяването на пленниците. Същото повтаря и нейният секретар. Така Пиаф се спасява от затвор, но известно време нейните песни са забранени.

В същото време единствените данни за посещенията на Пиаф в Германия и спасяването на французите от лагерите, се съдържат само в разпитите на певицата и нейния секретар. Нещо повече, някои от другите нейни помощници, никога не са споменавали за спасителната мисия. Същото не са сторили и френските военни, пленени от нацистите. Тази история остава загадка и за биографката на Едит Пиаф – Керълайн Бек. Според нея, възможно е да е имало доказателства, но те или са изчезнали, или хората, спасени от певицата, вече са починали и няма как да разкажат. Но странно защо не са го направили, докато са били живи?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html