понеделник, 29 април 2024 г.

Прокуратурата прекрати проверката на записите на Бойко Борисов

Прокуратурата прекрати проверката за записите, в които се чува глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов, как нарежда проверки и говори цинизми по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извод, че няма достатъчно данни, възоснова на които да се направи основателно предположение за извършено престъпление. Прокуратурата обаче не казва дали записът е автентичен. Но пък настоява, че е проверила фактите от него и не е установила проблемно поведение на Борисов. Досега в скандалите с изтекли записи обикновено прокуратурата правеше извод, че не са истински и затова няма да проверява съдържанието им.
Проверката бе направена по сигнал на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, след като записът излезе през юни. В него се чува гласът на премиера да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери; че ще „изгори“ Елена Йончева и т.н. Няколко дни по-късно Борисов свика пресконференция, на която зад гърба му застана цялото ръководство на ГЕРБ. Там премиерът призна, че аудиозаписите, а и снимките от спалнята му, които бяха разпрострени, са автентични, но са манипулирани. 

„Не се установява да е провеждан визираният в сигналиге разговор межзу Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствието на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България“ АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции. В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до август 2020 г. 

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка“, пише в постановлението на спецпрокуратурата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html