четвъртък, 2 май 2024 г.

Почина майсторът на шпионските трилъри Джон льо Каре

На 89-годишна възраст почина авторът на шпионски романи Джон льо Каре. Писателят е починал от пневмония в събота. Неговият литературен агент уточнява, че краткото му боледуване не е свързано с COVID-19.

Истинското име на писателя е Дейвид Корнуел. Някои от неговите романи, като например „Дама, поп, асо, шпионин“ и „Руска къща” с Майкъл Кейн и Мишел Пфайфър, са екранизирани. Джон льо Каре е работил за британското разузнаване, преди да превърне опита си в литературни произведения.

Льо Каре се прочува като върхов майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Той познава отвътре света на шпионажа и достойно продължава вековната традиция, поставена още от Кристофър Марлоу и доразвита в наши дни от Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар.

Автор на трийсетина романа, в които действието неизменно се развива в годините на Студената война, Джон льо Каре е работил за МИ-5 и МИ-6 от 1950 до 1960 г. и е наясно с действията, подбудите и морала на професионалистите от този свят в света, какъвто е разузнаването. Известност му донася „Шпионинът, който дойде от студа“, а най-четените му романи са тези от серията за Джордж Смайли.

Трилърите на Джон льо Каре са доста добре познати в България, сред тях са „Малката барабанчица”,  „Най-търсеният човек“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Изменник по вкуса ни“, „Достопочтеният ученик“ и „Екипът на Смайли“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html