неделя, 5 май 2024 г.

Край! Доналд Тръмп загуби и във Върховния съд

 

Племенница на Тръмп: ″Не мога да му позволя да съсипе страната ми″ | Новини и анализи по международни теми | DW | 08.07.2020

Върховният съд на САЩ не допусна за разглеждане иска на щата Тексас за отмяна на резултатите от изборите в четири други щата. В постановлението на върховните съдии се казва, че „искането е отклонено, защото Тексас не демонстрирал юридическа обосновка на своя интерес относно резултатите в другите щати“. Съдиите са гласували единодушно за отхвърлянето 9:0. Напомняме, че трима от съдиите в най-висшия съдебен орган в САЩ са назначени лично от сегашния президент.

В рамките на два дни Тръмп понесе още две съдебни загуби. В четвъртък съдът в Уисконсин отказа да признае 220 000 бюлетини за невалидни, а с това и проведените там избори. В петък Върховният съд на Мичиган също отхвърли иск да се признаят изборите за фалшифицирани.

Делото във Върховния съд на САЩ бе инициирано от главния прокурор на Тексас Кен Пакстън. Той поиска да бъдат обявени за недействителни изборите в четири щата – Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Към иска се присъединиха още 17 щата, както и 126 конгресмени от Републиканската партия. В американската правна система съществува такава теза, според която приятели и близки, без да са страна по делото, могат да подават в съда искове за изясняване на истината. Точно на това разчитаха в щаба на Доналд Тръмп. Инициатор на това дело бе адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html