четвъртък, 2 май 2024 г.

Фандъкова: Градският транспорт в София е заплашен от фалит

България :: Шофьорите в градския транспорт на София спират да продават билети (ОБНОВЕНА) :: Monitor.bg

Столицата на България е заплашена от колапс на градския транспорт. Това става ясно от писмо на кмета на София Йорданка Фандъкова до министъра на финансите Кирил Ананиев от октомври месец. В него градоначалникът е поискал финансиране от държавния бюджет, за да се осигури нормалното функциониране на масовия градския транспорт в града. Писмо със същото искане е било изпратено и от председателя на комисията по транспорт в общината Карлос Контрера през тази седмица. В него се посочва, че без намесата на държавата и помощ за покриване на натрупаните загуби транспортните оператори могат да се окажат в положение да не са в състояние да осигурят нормален превоз на столичани. Епидемията е довела до драстичен спад на приходите в градския транспорт и в момента дружеството трупа задължения, които в един момент ще се окажат непосилни са изплащане, е мнението на Контрера. Очаква се до края на годината дълговете да нарастнат до 15,5 милиона лева, като в тях не са включени тези за последните два месеца – ноември и декември. Данните за тях ще излязат в началото на следващата година.

Според общинарите вариантите за излизане от ситуацията са три: разреждане на разписанията, спиране изобщо на транспорта или помощ от държавата. Първото ще доведе до масово недоволство на столичани, второто е немислимо в столица на държава от Европейския съюз, остава третият вариант.

„Казвам го сега, защото хората трябва да знаят истината. Аз не я спестявам. Ако София не получи помощ от държавата, напълно е възможно да се наложи да редуцираме градския транспорт до степен, че все едно нямаме такъв. Това е негативният сценарий. Ако не може да се плати на работниците и служителите и на доставчиците, точно към това вървим“, заяви Контрера.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html