Начало ОБЩЕСТВО Хакери удариха Агенцията по лекарствата, бави се разрешението за ваксините

Хакери удариха Агенцията по лекарствата, бави се разрешението за ваксините

Европейската агенция по лекарствата (EMA) стана жертва на кибератака, властите в Нидерландия вече разследват инцидента, защото в момента Агенцията спешно разглежда издаването на разрешения за няколко ваксини срещу Covid-19. Предполага се, че хакерите се опитват да повлияят върху резултатите от изпитанията на различните ваксини, за да получат разрешение за ползване на територията на Европа.

В момента ЕМА тества няколко ваксини срещу коронавирус. Окончателното решение за условно разрешение за ваксината на „Pfizer/BioNTech“ ще бъде обявено най-късно на 29 декември, а решението за ваксината на „Moderna“ до 12 януари. В Агенцията също така разглежда разработените ваксини от Оксфордския университет и „AstraZeneca“, както и „Johnson & Johnson“.

Киберпиратство, свързано с пандемията

Кибератаката срещу базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата идва след поредица от предупреждения от хакери, които реагират на наложените от различните страни ограничения, свързани с пандемията Covid-19. Лондон обвини руски хакери, свързани с Кремъл, че през юли са атакували лаборатории, изследващи ваксини Covid-19. Киберпрестъпниците са се опитали да „хакнат“ няколко фармацевтични компании, разработващи ваксини като „Johnson & Johnson“, „Novavax“, „AstraZeneca“ и няколко южнокорейски лаборатории. Испански лаборатории също се оплакаха, че е имало опити за пробив в системите им от китайски киберпрестъпници.

Отделно, IBM разкри миналата седмица, че поредица от кибератаки са били насочени към веригата за доставка на ваксини срещу коронавирус. Генералната дирекция за „Данъчно облагане и митнически съюз“ – дирекция към Европейската комисия, е била една от целите на тези атаки.