Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Турция забрани руските ваксини, купи 50 милиона дози от Китай

Турция забрани руските ваксини, купи 50 милиона дози от Китай

Турция няма да купува руски ваксини срещу Covid заради несъответствията в нормите GLP. Това са резултатите от лабораторните изследвания – Министерството на здравеопазването в Турция посочи, че поради същите причини Световната здравна организация отказва да получи ваксината, както и страните от Европейския съюз. Кремъл веднага реагира и обяви, че ваксината „Спутник 5“ е надеждна и мощна.

„Това е аденовирусна ваксина. Русия не съответства на нормите и светът не може да я купи. Ние също не може да издадем лиценз за нейното използване. Тя не влиза в нашата сфера на интереси“, заяви здравният министър на Турция Фахредин Ходжа пред вестник Haberturk.

Според изданието Русия е предложила 100 милиона дози на Турция. Първоначално Анкара прояви интерес и дори започна изследванията на „Спутник 5“, които стигнаха до трети етап. Впоследствие обаче здравните власти решиха да се откажат. В същото време стана известно, че Турция ще закупи 50 милиона дози китайска ваксина. Условието е първоначално ваксините да са безплатни, а ако покажат добри резултати, ще бъдат заплатени, и то на части. Турция е силно пострадала от коронавируса. В страната са регистрирани 894 000 случая, починали са над 15 000 души.