сряда, 1 май 2024 г.

Братя Вълневи – новите лица на старата олигархия

 

АНТЕНИ

 

 

 

Братя Вълневи и тяхната приказка

Миналата седмица един статус на активната протестърка Татяна Кристи разбуни духовете в мрежата. В него тя зададе въпроси към втория човек в партията на Цветан Цветанов – Павел Вълнев. Въпросите бяха премълчани от редица журналисти, на които Вълнев гостува, като Сашо Диков и Миролюба Бенатова.

Братята Павел и Румен Вълневи безспорно са едни най-богатите българи в Америка. Започват бизнеса си с товарни превози в началото на новия век и за 20 години натрупват огромно богатство. Въпросът обаче откъде е първият милион става много актуален. Защото дори в страната на неограничените възможности не можеш просто така, от въздуха, да вземеш големи кредити и да стартираш мащабен бизнес. Братята Вълневи са родени в Доспат. Според собствените им думи, те са пристигнали в Чикаго с един куфар и 300 долара. Тайната е какво е имало в куфара? Приказката гласи, че  само 3 месеца по-късно, с помощта на друг българин, успяват да си купят свой камион. До края на първата година купуват още три камиона. През следващата основават своя компания и купуват още три тира. И така до 600 камиона. Павел и Румен Вълневи са поредния пример за сбъднатата американската мечта …

Да ви звучи познато? Като в онази притча за Рокфелер и ябълката

Когато обаче се разровиш в налаганата ни от разни медии и сайтове биография на Павел Вълнев изскачат няколко въпроса, чийто отговори едва ли ще се харесат на заместник-председателя на Цецовата партия – колко време е живял нелегално отвъд Океана? Как с туристическа виза е получил кредит за първия камион? Как, без кредитна история в САЩ, през 2004 година е имал 15 камиона взети на кредит от банка? По неговите собствени признания същата година той все още е бил емигрант, при това нелегален.

Като се има предвид къде са родени двамата братя, логично е да се запитаме дали първоначалният капитал не е осигурен от приближени на ДПС в Америка? Схемата е класическа – първо парите, след това развиване на бизнес, накрая завръщане в родината. ДПС никога не е крило, че разполага с банка за кадри, които в един момент излизат на политическата или бизнес сцената. Вълневи напълно се вписват в профила – кадърни, пробивни, интелигентни. Формално те не са в партията на Ахмед Доган, но това не е особен проблем за почетния председател. За него винаги по-важни са били порциите и тяхното разпределение, а не партията.

За първи път братята се появиха в България през 2013 година, когато финансираха създаването на телевизия BiT. В последните дни се наслушахме как този проект бил „унищожен от управляващите“, как „нямало свобода на словото“, как „никой не искал да рекламира в телевизията“. Павел Вълнев обаче пропуска два дребни детайла, очевидно разчитайки на късата памет на хората и на удобните въпроси на журналистите. Телевизия BiT наистина бе купена от фигура, свързана с управляващите и впоследствие затрита. Но тогава Цветан Цветанов бе сред най-видните фигури на управляващите – зам. – председател на ГЕРБ, председател на парламентарна група, най-близък до Бойко Борисов. Вторият детайл е, че телевизията бе само част от големия бизнес, който Вълневи откриха в България. В същата сграда в Студентски град се помещаваше и логистичният център на тяхната транспортна компания. И този бизнес продължава да се развива – цялостното обслужване на заявки на камионите Вълневи се извършва от България. С други думи, ако някой в Чикаго заяви карго до Маями, това става през служители в Студентски град. Просто, ефективно и много евтино.

За предполагаемите връзки на Вълневи с ДПС може да се съди и по политическите изяви и действия на Цветан Цветанов. Много рядко може да чуете бившата дясна ръка на Борисов да говори за движението, за ролята му в прехода, за Ахмед Доган. Когато се проведе акцията в Росенец, Цветанов не обели дума. Все едно нямаше такъв случай. Иначе, Павел Вълнев сега може да бъде забелязан много често в родния си град, но дали ще направи усилие да отнеме гласове от движението в този регион, е много под въпрос. А дали пък роденият в село Дръндар шахматист-политик Ахмед Доган вече не се е сдушил с родения край Годеч физкултурник Цветан Цветанов в опит да свалят ГЕРБ от власт.

Реди ли Ахмед Доган нов политически пъзел?

Вълнев, който беше представен като „мъжът до Цветан Цветанов“  (прякор, който вероятно ще го преследва цял живот) разчита не само на парите си, за да влезе в Парламента. От няколко години за медийния му образ и изпиране на биографията се грижат Нери Терзиева, която беше шеф на BiT в България, Ралица Василева – началник на американския клон на телевизията и Ясен Дараков – бивш кореспондент на Нова и БТВ, сега издател на чикагските сайт и вестник, издържани от братя Вълневи.

Ясен Дараков – До Чикаго и назад

Според клюките Нери ще използва влиянието и връзките си в смесените райони, за да отклони гласове към Цецовата партия, Василева и Дараков пък ще се погрижат голямата българска общност зад Океана да гласува по правилния начин за републиканците. И ако биографията на първите две е почти безупречна – не така стоят нещата с Дараков. Бившият кореспондент на двете националните телевизии ги напуска със скандал, а преди няколко години беше обвинен от наши фолк-изпълнители, че саботира турнетата им в Щатите, след като те не се съгласяват да ги представлява пред българските общности срещу хонорар. Освен това напористият „журналист“ изнудвал чрез БГ Войс сънародниците ни, които стопанисват заведения зад Океана, да бъде посредник между тях и фолкфуриите.

Нери Терзиева и Ралица Василева често пият кафе в Пловдив

След като братя Вълневи унищожиха своята телевизия в момента дават индикации, че са се насочили към закупуване на медии от онлайн пространството. Според няколко публикации в различни медии към момента те вече са собственици на няколко сайта за предимно фалшиви новини и клевети, зад които стоят подставени лица. В тях Бойко Борисов е постоянна мишена, както и хора от близкото обкръжението на премиера. Единственият човек, за когото няма лоша дума във въпросните сайтове е Цветан Цветанов.

Дали зад тези „медийни заготовки“ не прозират схеми за милиони?

Интересна е историята на Павел Вълнев в Търговския регистър, където освен BiT, фигурират и дружество за търговия с имоти, както и фирма за козметични услуги, която притежава заедно с една от най-известните плеймейтки Моника Валериева.

“Нямa нeщo, кoeтo дa cъм пoиcкaл и дa нe cъм cи гo купил“, зaяви бизнecмeнът в телевизионно интервю преди дни. Дано не е имал предвид изборите в България следващата година …

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html