петък, 3 май 2024 г.

Кой разпадна Съветския съюз? Не, не е Горбачов

Моментът, в който Горбачов обявява края на Съветския съюз

Днес се навършват точно 29 години от подписването на договора за създаване на ОНД – Обединението на независимите държави. Този акт фактически и юридически доведе до разпадането на Съветския съюз, след като подписите под него поставиха лидерите на три от бившите съветски републики – Борис Елцин (Русия), Леонид Кучма (Украйна) и Станислав Шушкевич (Беларус). Договорът за разпадането на СССР е измислен в Москва и негов автор не е нито Борис Елцин, нито последният съветски генерален секретар на ЦК и президент на страната Михаил Горбачов . Неговото име е Сергей Шахрай – съветник на Елцин. Ето какво казва той днес по повод на съглашението, подписано в санаториума „Вискули“ в Беловежката гора на 8 декември 1991 година.

„По това време войната в Югославия бе в разгара си. У нас вече военни действия се водеха в няколко района – най-вече в Нагорни Карабах. Имаше напрежение в Рига и Тбилиси. Нашата цел бе да запазим, макар и някаква призрачна, но надежда за бъдеща интеграция между отделните републики. В този момент имахме нужда от развод, културен, без насилие – разказва Шахрай. – Още през есента беше ясно, че шансовете да се запази СССР са се стопили. Катализатор на този процес бе разпадането на Комунистическата партия.“

Така Шахрай повтори тезата на сегашния президент Владимир Путин, че главната вина за ликвидирането на Съветския съюз не е на Михаил Горбачов, а на цялата КПСС. „Вие знаете моето отношение към развалянето на СССР. Не беше задължително това да се случва. Партията тогава можеше да проведе реформа, включително и демократична, но със запазването на съюзната държава“, коментира Путин.

На 17 март 1991 година се проведе референдум, в който гражданите трябваше да отговорят на един въпрос: „Смятате ли за необходимо запазването на Съветския съюз като обновена федерация на равноправни републики, в които в пълна степен да са гарантирани човешките права и свободи на всички граждани, независимо от тяхната националност?“. 77 % от гласувалите дадоха положетелен вот, 22 % бяха против. Въпреки референдума и резултатите от него, СССР се разпадна. Завинаги.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html