понеделник, 29 април 2024 г.

Синдикати плашат с протести заради поевтиняването на водата

Синдикатите от водния сектор поискаха Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа предложението си за новите цени на водата и ВиК услугите и предупредиха, че в противен случай могат да преминат към протестни и стачни действия.

Предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата и на заплащането на работещите в сектора. Йоанис Партениотис от КТ „Подкрепа“ заяви, че ако КЕВР приеме това решение, над 80% от територията на България ще бъде подложена на евентуална водна криза и част от ВиК операторите ще бъдат обявени във финансова несъстоятелност.

Омбудсманът Диана Ковачева призова регулаторът да преразгледа предложението си за промени в цените на водата и ВиК услугите. Окончателно решение за цените трябва да бъде взето на 23 декември и те да влязат в сила от началото на следващата година.

КЕВР обсъди новите цени на водата за 26 района на страната, като предложенията се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите е предвидено в 7 града, като най-голямото е от 6% за София и Разград. Поевтиняване е предвидено за 16 населени места, като най-голямото е във Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14-15%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html