петък, 3 май 2024 г.

Златен дъжд: България получава над 11 милиарда евро през следващите 7 години

Страната ни ще получи 11 милиарда и 500 хиляди евро по оперативните програми по общия регламент за управление на европейските фондове за териториално, икономическо и социално сближаване. Това съобщи евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков, който участва в преговорите по регламента между Комисията, Европарламента и Съвета, които приключиха снощи.
На срещата е постигнато споразумение за общ бюджет по регламента от 330 милиарда евро. Предвиденото съфинансиране за проектите в най-бедните страни бе увеличено от 70 на 85 на сто.
От тези 11,5 милиарда евро България ще осигури съфинансиране в размер на 2,5 милиарда. За следващата година бюджетът на страната ни ще бъде в размер 1,4 милиарда евро.
За целия програмен период всички региони без Югозападния ще получат 6,8 милиарда евро. Югозападният, който обхваща София, Перник, Кюстендил и Благоевград – 600 млн. евро. Пак според Новаков 5 милиарда отиват за регионално развитие, 2 милиарда за развитие в заетост, 1,5 милиарда за околна среда и 1 милиард за енергиен преход.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html