четвъртък, 2 май 2024 г.

Европейският съюз протяга ръка (или две) към Джо Байдън

„Политико“

Въпреки че победата на демократа Джо Байдън все още не е официализирана, като все още предстоят няколко процедурни стъпки, включително гласуване от Избирателната колегия на САЩ и официално изчисление от Конгреса преди очакваното му встъпване в длъжност на 20 януари (след 50 дни), Европейският съюз и Европейската комисия изпратиха вече различни документи, с които правят опит да подновят връзките си със САЩ и показват нетърпение да приключат „Ерата Тръмп“.

В знак на това колко е нетърпелив Брюксел и иска да забрави бързо неприязънта между Европа и Тръмп, Европейската комисията и Съветът на Европа подготвиха документи, описващи как биха искали Европейският съюз да се обедини и да заработи добре с новата администрация на САЩ по редица политически въпроси.

В понеделник посланиците на ЕС обсъдиха документа на Съвета, а 27-те държавни и правителствени ръководители на блока трябва да проведат стратегически дебат за отношенията на САЩ по време на срещата на върха в Брюксел следващата седмица.

Документите на Комисията и на Съвета, цитирани от POLITICO, призовават за незабавно и спешно сътрудничество при управлението на продължаващата пандемия на коронавируса и придружаващите я икономически последици. Документът на Комисията, озаглавен „Нова програма на ЕС и САЩ за глобална промяна“, е по-дълъг и по-подробен и съдържа малко повече от 10 страници.

„Без хартия“ на Съвета е само от две страници, като са очертани пет ключови точки. Една от тях е заявеното откровено очакване, че Байдън ще отмени решението на Тръмп да напусне Световната здравна организация и категорично призовава ЕС да настоява САЩ „да отмени санкциите срещу хора на Международния наказателен съд“.

Комисията и Съветът призовават също така за подновяване на сътрудничеството по изменението на климата, като Комисията настоява за съвместен ангажимент за „път с нулеви нулеви емисии до 2050 г.“

Документите също така предвиждат широко сътрудничество по търговски и дигитални въпроси, както и в сферата на външната политика, включително при оказване на натиск върху Китай, за възраждане на ядрената сделка с Иран, укрепване на НАТО, разглеждане на заплахите от Русия, прекратяване на конфликта в Украйна и внасяне на стабилност в Близкия изток, Африка и други региони.

Високопоставен служител на Европейската комисия коментира, че двата документа трябва да се разглеждат като изключително допълващи се и съвместими, а не като доказателство за някакво напрежение или конкуренция между двете институции.

Докато документът на Съвета ще бъде използван за разработване на решения за срещата на върха на европейските лидери на 10 и 11 декември, писмото на Комисията е по-скоро като декларация за политиката на ЕС.

„В новите отношения със Съединените щати това, което беше важно за нас, е, че не седим пасивно … и чакаме администрацията на САЩ да протегне ръка“, каза високопоставен служител на Комисията.

Друг висш служител заяви, че ЕС иска да изясни намерението си да бъде равноправен партньор и да отстоява собствените си цели.

„Световното господство на САЩ над останалия свят вече не е даденост. Все още Америка е най-мощната нация в света, но има силни конкуренти. Съединените щати несъмнено са най-важният партньор, който Европейският съюз има в международната сфера и съюзник. Много неща се промениха. САЩ се промениха. Ние се променихме. Светът като цяло се промени. Европейският съюз и САЩ заедно представляват много мощен играч. Ако обединим усилията си, можем да променим нещата. Можем да направим нещата по-добри“, коментира още висшият служител от Брюксел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html