петък, 3 май 2024 г.

Бившият премиер Владо Бучковски става спецпратеник на Заев в София

Бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на правителството в Скопие за България, съобщи БНР като се позова на информация на БГНЕС.

Университетският професор и бивш председател на СДСМ преди дни заяви пред македонската телевизия „Нова“, че РС Македония няма друга алтернатива освен членството в Европейския съюз. ЕС е нашата стратегическа цел и затова трябва да се борим за началото на преговорите, каза той пред местна телевизия. „Премиерът Зоран Заев се бори за нашето европейско бъдеще в духа на европейските ценности“, подчерта Бучковски.

По думите му РС Македония преживява своя катарзис.

„За мен това е дежавю. Опитах се през 2006 г. след срещата с българския министър-председател Станишев да говоря за общото ни бъдеще в ЕС, базирано на общата ни история и изразихме готовност за съвместно честване на Св. Кирил и Методий и Илинденското въстание“, каза още Бучковски и подчерта, че преди 14 години е бил посрещнат на нож от някои медии, а сега, 14 години по-късно, друг премиер е „обвинен“ в разпродажба на историята на РС Македония. „Защо? Защото според мен той искрено се бори от сърце за нашето европейско бъдеще“, каза Бучковски.

57-годишният Владо Бучковски бе министър на отбраната в ширококоалиционния кабинет на премиера Любчо Георгиевски от 13 май до 26 ноември 2001. От 1 ноември 2002 до декември 2004 година Бучковски отново влиза в правителството като министър на отбраната. Той бе министър-председател на РСМ от 15 декември 2004 г. до 26 август 2006 г. Той е юрист по образование.

Междувременно с блокада на улиците в Скопие днес на обяд ВМРО-ДПМНЕ поиска оставка на премиера Зоран Заев. Това стана след като опозиционната партия заплаши вчера, че ако премиерът до края на деня не каже публично за какво преговаря тайно с България, утре /т.е. днес, бел.ред./ опозицията ще блокира правителството и външното министерство.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html