неделя, 5 май 2024 г.

Първите ваксини срещу COVID-19 идват у нас до края на годината

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на „Пфайзер“, а първите количества се чакат още в края на 2020 година. Това стана ясно по време на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани – към медиците и полицаите, се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов:

„Възрастните хора от домовете, също така българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината – по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на „Пфайзер“, вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година“, обеща Ангелов.

Вече е създадена необходимата логистика и у нас ще пристигнат 125 000 дози от тази ваксина.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че трябва да има баланс между противоепидемичните мерки и подкрепата на икономиката:

„Тази седмица е изключително важна, защото по нея ще видим платото, намалението дали върви. Втората седмица ще видим натиска върху болниците и какво е положението. И тогава вече може да помислите за яслите, детските градини – поели сме ангажимент на 21 декември да отворим. Дай Боже, цифрите да са такива и бизнесът сам да си изкарва парите, за да може да се запази 10-процентният данък, за да може да се запази 9-процентното ДДС, което направихме. Но всичко това е в помощ на бизнеса“, каза Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html