неделя, 5 май 2024 г.

НСИ очаква рязък скок на смъртността у нас

От последната седмица на октомври в България се наблюдава рязко нарастване на общата смъртност, съобщи пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт (НСИ). Увеличаването на броя на починалите е започнало още през юни и оттогава се повишава с променлив темп.  „За да достигнем през 46-та седмица (9-15 ноември) до 3 800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, уточни  Костова в студиото на „Хоризонт до обед“.

В средата на ноември смъртността е била 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение това е двойно по-високо число в сравнение с общия коефициент на смъртността за 2019 година, който  е бил 15.5 промила. Очакванията на статистиците са през последния месец на годината нарастването да се увеличи допълнително

Ако се върнем отново към абсолютните стойности, за 2020 година починалите лица в страна ще са между 120 и 125 хиляди. През 2019-а са били 108 хиляди. През последното десетилетие броят на починалите лица се движи между 105 000 и 108 000 годишно, уточни Магдалена Костова.

За анализ на причините, довели до нарастването още е рано. Окончателните данни няма да стана ясни тази година, защото процесът  на отчитане е архаичен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от Регионалните здравни инспекции, които сега са доста натоварени. Това е причината НСИ да не разполага с обобщени данни за причините за смъртността, посочи Магдалена Костова.

Сред известните причини за и досега високата смъртност в България Костова посочва застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната, отбеляза Костова.

По предварителни данни през 2020-а,освен по-високата смъртност ще продължи и тенденцията от последните години за спад на раждаемостта, което допълнително ще влоши и без това тежката демографската обстановка.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html