неделя, 5 май 2024 г.

Започна делото за закриване на партия „Възраждане“

С разпит на свидетели започна делото за заличаване на регистрацията и закриване на партия „Възраждане“. От прокуратурата твърдят, че са открити множество нарушения при учредяването на формацията, като за учредители са вписани хора, които реално не са присъствали.

Тази партия е една от редовните участнички в антиправителствените протести, а нейният лидер е чест гост и на митингите на БСП.

Костадинов на митинг до Корнелия Нинова. Снимка: интернет

Един от адвокатите на „Възраждане“ Петър Петров отхвърли обвиненията, като заяви, че „т.нар. обвинение за мъртви души до момента е само едно голословно твърдение от страна на прокуратурата, неподкрепено с никакви доказателства по делото“.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов, известен още като Костя Копейкин, обяви, че върху активисти на формацията и разпитаните свидетели е оказван психологически натиск и те са били заплашвани, а партията е обект на политическа репресия. Той не изключи и засилване на репресията.

„Тъй като това е политическа поръчка, можем да очакваме и други неща. Можем да очакваме арести, можем да очакваме и посегателства върху нас. Очакваме, защото нас ни управляват хора, които не се свенят да използват прокуратурата като политическа бухалка и като инструмент на организираната престъпност“.

Не е известно досега да е имало репресии срещу тази партия. Но нейни членове репресираха цяло лято столичани, като блокираха „Орлов мост“.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 8 февруари с разпит на още свидетели.

Успоредно с процеса се проведе и протест на привърженици на „Възраждане“ в защита на партията.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html