неделя, 28 април 2024 г.

Музейният архив на Националния студентски дом отваря врати

Музейният архив на Национален студентски дом е инициатива с която започват честванията по случай 90 години от поставянето на основния камък на сградата на НСД на пл. „Народно събрание“ № 10. Колекцията се помещава в специално изградено творческо пространство на ет. 2, до зала „Галерия“, и е достъпна за посетители от 08 декември 2020 г., макар и само виртуално.

Музейната колекция е наречена на името на видния общественик и управленец, подкрепил първи каузата за създаването на Студентския дом – проф. Иван Шишманов, който през 1904 г., в качеството си на министър на народната просвета, създава Фонд за построяването на Дом на българския студент с първоначална сума от 10,000 лв. Освен радетел за каузата на студентите, проф. Шишманов е и инициатор за разкриването на Националния етнографски музей. През 1906 г. поради значителното нарастване на сбирките на етнографския отдел на Народния музей, по идея на проф. Иван Шишманов в София е създаден първият етнографски музей у нас.

По време на събитието ще бъдат връчени третите годишни награди за принос в развитието на Студентския дом на името на Стилиян Чилингиров.

Линк за livestream ще бъде качен в страницата на събитието във фейсбук 24 часа преди неговия старт.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html