неделя, 5 май 2024 г.

Доктор Бруск Халил: „Очаквам трета вълна на вируса“

Началникът на ковид отделението във Втора градска болница в София доктор Бруск Халил очаква, че страната ни ще бъде ударена от трета вълна на заразата през лятото на 2021 година. На фона на мрачната прогноза има и добра новини, посочи пулмологът в интервю за Нова ТВ.

„Най-важното е, че до този момент няма друг вид вирус, освен COVID-19, друг грипен вирус няма. Той обаче постоянно мутира и създава нови проблеми“, коментира Халил.

Според него, първите 6-7 дни след положителен PCR, ако не минават нещата, болните трябва да търсят лекарска помощ. Новите мерки ще помогнат и след Коледа и Нова година нещата ще стихнат, като се очаква 50% намаление на случаите до празниците. Той прогнозира трета вълна на К-19 в България през лятото.

Пред Втора градска болница има безплатни ПСР, които са от общината, а в отделението има наличност на ремдесивир.

„Основното и първо оплакване е болки в кръста и между прешлените. Възможно е човек да има ковид, но да си мисли, че е прекалил с тренировките. Почва един задух, който не минава от самосебеси. Главоболието също. При някои хора има конюнктивит. При други има и постоянно разстройство. Вече има различни форми на ковид, няма класика при симптомите“, обясни ситуацията доктор Халил.

Той даде съвет и как хората да лекуват децата си – с парацетамол, вдигане на имунитета, хубава храна и спорт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html