неделя, 28 април 2024 г.

БСП или да излязат с позиция за Македония, или да станат санитари като Нинова

Петко Симеонов, снимка Интернет

Петко СИМЕОНОВ

Чета македонски сайтове. Рефренът, че България е била фашистка държава, която е окупирала Македония е системен.

Нито дума за това, че причина българските войски да влязат в Македония беше и това – тя да бъде освободена от сръбска окупация. Та самите „српски власти ја нарекуваат областа на Вардарска Македонија – Јужна Србија, а луѓето што живеат во неа – јужносрбијанци.“ Това трябва да се обяснява.

Що се отнася до това, че България е била „фашистки окупатор“ необходим е и друг разказ, за който писах преди няколко дни- (за партизанското движение, виж по-долу.) Борисов и Каракачанов имат свой разказ и позиция. Те са прави!

Но липсва разказът на БСП и на антифашисткия съюз. Сега е време те да дават интервюта, да шетат в Македония, да се срещат и да говорят.

Нинова била станала санитарка. Хубаво. Това може, това прави. Важно е, че знае с какво може да е полезна.

Но БСП като партия не може да мълчи, още повече, че носи отговорност за ситуацията. Основна отговорност! Не може ли Националния съвет на БСП да излезе с някакъв документ?!

Отделно водачите в левицата – Станишев, Пирински, Добрев, Паскалев и десетки други свързани с географската област Македония би трябвало да говорят и действат. Да участват според силите си в изясняването на проблема.

Или поне да станат и те като Нинова санитари. Да ги има с нещо тези дни.

За нас партизанското движение е епизод от историята ни, за тях е начало на независимост и идентичност

Зоран Заев казва (след интервюто с Любчо Нешков): „„Македонскиот народ ја оствари својата сувереност во АВНОЈ-ска Југославија и го оствари својот вековен идеал за своја држава со АСНОМ-ска Македонија.“
Да обясня: съвременна Македония изгражда своята идентичност на основата на антифашистката борба, т.е. на партизанското антихитлеристко движение в Югославия.
В Стара България – от една страна партизанското движение е далеч по-бледо от югославското, от друга страна България участва във ВСВ с цел да освободи Македония от сръбската окупация.
За нас партизанското движение е епизод от историята ни, за тях е начало на независимост и идентичност.
Това трябва да се осмисли и изговори. Темата е много голяма.
Ние имаме партизански отряди, които действат съвместно с югославските партизани на Тито – отрядите „Георги Бенковски“, „Христо Михайлов“, „Гаврил Генов“, Царибродският „Момчил войвода, Трънският, Кюстендилският, Дупнишкият, Рило-пиринският, Шопският…
Отделно в югославските отряди покрай нашата граница участват много българи.
Като отметка – Скопие е бомбардиран от англо-американската авиация през ВСВ като български град редом със София, Дупница, Враца.
БСП и Антифашисткия съюз има какво да разговарят с македонски партии и структури.
От ФБ страницата на автора, заглавията са на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html