събота, 4 май 2024 г.

Нов референдум за независимост на Шотландия догодина

 

Шотландия ще проведе нов референдум за своята независимост от Обединеното кралство. Подкрепа за това заяви премиерът Никола Стърджън, която смята, че второто допитване може да се проведе още през 2021 година. На предишния референдум преди 6 години независимостта на Шотландия беше отхвърлена с 55 на сто.

Никола Стърджън е лидер на Шотландската национална партия, която се обявява за независимост на страната, заяви, че гласуването ще се проведе през възможно „най-ранния период“ от мандата на новия шотландски парламент, който започва през следващата година. Рано или късно Шотландия трябва да има възможност да избере дали да стане независима, каза тя.

На референдум през 2014 г. 55% от шотландците гласуваха против независимостта, но Брекзит и начинът, по който британското правителство управлява кризата от коронавирус, засилиха подкрепата в полза на независимостта на Шотландия, показват последните социологически проучвания. Тя варира между 51 и 59 %.

Ако Стърджън спечели изборите в Шотландия на 6 май, премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще бъде изправен пред труден избор: да отхвърли референдума и по този начин да позволи на шотландското недоволство да избухне, или да позволи референдум, който може да доведе до разпадане на съюза, който, по думите му, е скъп за него и неговата партия.

Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Шотландия съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато Актът на обединението съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания.

Първи министър на Шотландия от 20 ноември 2014 г. е Никола Стърджън от Шотландската национална партия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html