неделя, 5 май 2024 г.

Иран обвини Израел за убийството на ирански ядрен учен

Иранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството вчера на видния ирански учен Мохсен Фахризаде, който отдавна е подозиран от Запада, че стои зад тайна програма за ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Мохсен Фахризаде бе ръководил отдела за изследвания и иновации в министерството на отбраната. Той почина в болница, след като бе застрелян край Техеран.  По данни на министерството „въоръжени терористи“ са влезли в престрелка с охраната му и са успели да го прострелят в автомобила му. Фахризаде е издъхнал от раните си малко по-късно в болница.

Снимки и видеокадри, споделени в интернет, показваха автомобил „Нисан“, с който е пътувал Фахризаде, с дупки от куршуми по предното стъкло и кръв на пътя.

Според президента Рохани това „кърваво престъпление“ е дело на „наемническия узурпаторски ционистки режим“.

„Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза . . . Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения“, подчерта президентът.

Той заплаши, че Техеран ще отмъсти за смъртта на учения.

Израелското правителство обвинява Техеран, че се стреми да създаде ядрено оръжие противно на иранските уверения и на споразумението, което Иран сключи със Съединените щати, Европа, Русия и Китай през 2015 година.

Смъртта на Фахризаде може да провокира конфронтация между Иран и неговите неприятели в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в САЩ, както и да усложни усилията на новоизбрания президент Джо Байдън да се върне към политиката на размразяване с Иран, започната при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html