Начало НА ФОКУС Франция няма да признае отцепването на Нагорни Карабах

Франция няма да признае отцепването на Нагорни Карабах

Френското правителство няма да признае самопровъзгласената Република Нагорни Карабах, както го призова в своя резолюция от 25 ноември френският Сенат. Това се казва в декларация на френското външно министерство, разпространена снощи и цитирана от ТАСС, предаде БТА.

„Наше задължение като съпредседател на Минската група на ОССЕ е да работим за уреждането на нагорнокарабахския конфликт чрез преговори, включително и по въпроса за бъдещия статут на Нагорни Карабах Изходът от тези преговори не може да бъде определен предварително и едностранно, – се казва в декларацията. – Наш приоритет днес трябва да бъде да се гарантира безопасното завръщане на лицата, преместени в резултат на конфликта.“

Франция, подчертава външното министерство, „както и досега е изпълнена с решимост в тези рамки да се постигне дългосрочно уреждане на конфликта, като се отчитат и спазват изискванията за сигурност и достойнство на народите от региона. . . (Париж) ще продължи да прави всичко за стабилизация на положението в Южен Кавказ“.

В сряда горната камара на френския парламент – Сената, в който превес има дясната опозиция, призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни Карабах – сепаратистката област в Азербайджан с арменско мнозинство, която до неотдавна бе разтърсвана от кървав конфликт, предаде по-рано Франс прес. Резолюцията, която е препоръчителна и с нищо не задължава правителството, бе приета с 305 гласа „за“, един „против“ и 30 „въздържал се“.

Премиерът на Армения Никол Пашинян определи резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я нарече „провокация, извършена от група открито проарменски сенатори“. Съветникът на азербайджанския президент Илхам Алиев по външната политика Хикмет Хаджиев заяви, че резолюцията е „ярък пример за ислямофобията във Франция“.