неделя, 5 май 2024 г.

Приказка за Боби и шайка микроби

„Приказка за Боби и шайка микроби“ – това е заглавието на първата премиера на Държавния куклен театър в Русе тази година. Пиесата е особено актуална именно сега, по време на пандемията, като е създадена с учебна цел.

Пиесата по един забавен начин разказва на малчуганите за вирусите и бактериите, които живеят върху техните ръце. Така, игровата форма, чрез която се представя приказката, цели да научи децата, че трябва редовно да си мият ръцете.

Малчуганът Боби постепенно се запознава с бактериите, които влизат посредством мръсните ръце в организма му, след като е изял един бонбон с мръсни ръце. Те му причиняват гърлобол, кашлица и температура. Боби не се чувства комфортно в тяхната компания, а и имунитетът му спада. Ситуацията е критична, и без лекарства и витамини, вирусите не искат да си ходят. След няколко дни Боби е научил вече, че трябва да си мие редовно ръцете. Плодовете и зеленчуците, с които се храни, са помогнали на неговия имунитет да се справи срещу неканените гости – шайката бактерии и вируси.

Куклите – вируси, които играят в пиесата са събирателни образи на всички бактерии и вируси, живеещи по ръцете ни. Пиесата е направена с мобилни декори, за да могат куклениците  да я представят на повече деца, играейки я извън града.

Таня Пасева добави, че културата може и има възможност също да възпитава. Тя не е лукс, защото обществото се нуждае от нея. Това го показва стремежът на повече хора към културните прояви на различните институти у нас.

Премиерата на спектакъла бе на 22 ноември. Времетраенето й е 30 минути, а неин автор е режисьорът на театъра Владимир Владимиров. Композитор на придружаващото музикално оформление е Емил Иванов. Сценографията е на Георги и Таня Пасеви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html