понеделник, 29 април 2024 г.

Доцент Кунчев с подробности кои мерки ще отпаднат през декември

Доцент Ангел Кунчев обеща, че след 21 декември ще има възможност за смекчаване на мерките. За целта обаче заболеваемостта у нас трябва да падне с 25-30%. Според него въз основа на данните на 14-дневна база все още не сме на 1-во място по смъртност, но определено сме в най-тежката фаза на пандемията.

„И в момента с нашата заболеваемост не достигаме Белгия, Чехия, Люксембург. Нашата цел е да прекратим това нарастване, както на заболеваемостта, така и на смъртността“, обясни Кунчев в интервю пред Нова ТВ.

Експертът коментира и кои държави са се справили най-добре с кризата – Виетнам, Нова Зеландия, Япония, Китай, защото там никакви дискусии на наложените мерки не е имало.

„В зависимост какви резултати постигнем – или стациониране, или дори намаление на смъртните случаи, ние смятаме да възстановим детските градини и ясли, и да пуснем малките деца до 4-ти клас, защото за тях е най-трудно. Вероятно в последния момент, когато имаме данни за резултатите, ще може да кажем кои ограничителни мерки ще отпаднат“, каза още Кунчев.

Експертът Кунчев коментира и случаите с пациенти, които са починали, след като са чакали часове за прием в болница.

„Всеки, който има нужда от медицинска помощ, трябва да я получи, а не да чака с часове. Разследването при различните случаи посочи, че има грешки. Бяха посочени конкретни виновници и те бяха наказани. В тази пандемия няма как да сме сигурни, че няма да има такива грешки. Не трябва обаче да демотивираме колегите“.

Кунчев не подмина и темата с ваксините:

„В момента нито една ваксина няма разрешение. Най-кошмарното е създаването на логистика за една такава ваксина. Но ние нямаме избор. Участваме с всички страни в Европа. Купуват се такива хладилници. Както и във всички 28 РЗИ-та. В момента разработваме българския имунизационен план. Доставките в никой случай няма да дойдат едновременно. Ще започнем със здравните работници, с хората в социалните домове, хората в логистични центрове. Ако има конспиративни теории, те абсолютно ще блокират ваксинирането. Докато други страни са ваксинирали обществата си, ние ще се опитваме да убеждаваме хората. Ние може само да кажем истината и фактите. Който иска да вярва. Насила здраве няма“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html