неделя, 5 май 2024 г.

Деница Сачева: „Засега предвиждаме помощ за 50 хиляди души, засегнатите ще са над 350 хиляди“

Работодателите, които трябва да затворят бизнеса си, могат да комбинират всички налични до момента мерки. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

„Ако ресторантът затвори, но остави доставки, за хората, които работят в доставките, може да ползва мярката 80 на 20, а за другите, незаети в момента 80 на 0. Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателя си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева на ден, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни.

Сачева добави, че тази помощ е предвидена за около 50 000 души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник. Статистиката на социалното министерство показва, че 356 000 души ще бъдат засегнати от новите ограничения. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа.

„Мярката за гледане на деца до 14-годишна възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат дете. Тогава те ще имат право да получат 610 лева. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни още Сачева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html