неделя, 5 май 2024 г.

БФС иска мачове до Коледа

Временният президент на БФС Михаил Касабов призова министър-председателя Бойко Борисов мачовете от футболните първенства в първите три нива в страната да продължат. Касабов изпратил писмото до премиера, както и до министрите на здравеопазването и на спорта – Костадин Ангелов и Красен Кралев, като набляга върху това, че футболният съюз следва „строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19“ и че евентуално спиране на мачовете може да донесе тежки финансови последици за клубовете.

Посочва се, че действието на временния президент на БФС е съгласувано с професионалните футболни клубове.

Успоредно с това идват и призиви от други големи федерации с призив спортът да продължи дейността си. В този глас се включиха баскетболът, волейболът и леката атлетика.

Пропомняме, че в понеделник Ангелов представи предложения за затягане на мерките заради коронавируса. Сред тях е и идеята за „преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия“.

След това Кралев написа във „Фейсбук“, че за него това е новост и че предстои обсъждане на темата. „С нито една мярка не трябва да прекалим, с нито една мярка не трябва да тревожим хората“, каза самият Борисов в понеделник вечер.

Според правилата на БФС един мач в Първа лига може да бъде отложен, ако даден отбор има десет или повече заразени футболисти, а до спиране на първенството би се стигнало, ако в пет или повече отбора има по десет заразени. Много от клубовете вече минаха през масово заразяване на играчи, което доведе до отлагане на серия мачове.

По програма обичайната зимна почивка в Първа лига трябваше да започне в средата на декември. Заради отложените мачове обаче е предвидено тя да се забави със седмица. Затова Касабов моли мачовете да продължат почти до Коледа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html