неделя, 5 май 2024 г.

Отбелязваме Деня на християнското семейство

На 21 ноември Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично или Деня на християнското семейство.

Според Светото писание на този ден се случило паметно събитие. Родителите на тригодишната Мария я завели в йерусалимския храм и я отдали в служение на Господ. Йоаким, Ана и малката им дъщеря били съпътствани по пътя от своите роднини и приятели – млади девойки със свещи в ръце, а след тях родителите, водещи Девата до йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век.

Прави се възпоменателно тържество и цялото християнство празнува Въведение Богородично. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата като благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. На този ден старите хора още гадаят какво ще бъде времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html