понеделник, 29 април 2024 г.

Между Родопите и Африка

В “Къщата на София” подреждат нова изложба на Христо Габеров, в която ни представя  своя магичен свят. Организаторите споделят, че идеята за изложбата се роди спонтанно на нашия любим остров в Турция- Гьокчеада, през лятото, където може би неслучайно бяхме съседи по кемпер с художника Христо Габеров. Изкуството до голяма степен е емоция и още в първия момент виждайки картините на Христо на снимки от телефона, аз бях сигурна, че искам да покажа неговото творчество в “Къщата на София” и на софийската публика. Защото картините на Христо Габеров са като живи!

Христо Габеров е роден на 07.07.1973г. в град Кърджали. Завършва специалност “Живопис” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново.

Едната от темите, която неотменно присъства в творчеството на Христо Габеров, е Родопите, българското село и бит и животът на българите от отминали времена, както си ги представяме, като четем разказите на Хайтов, Елин Пелин или Йовков.

В изложбата са представени изключително въздействащи работи, някои рисувани върху дърво, други с обков, с лица на отрудени баби и дядовци, които биха разчуствали всеки зрител, защото всеки българин е запазил специално място в сърцето си за своите баба и дядо или селото от неговото детство.

Другата голяма тема в изложбата, озаглавена “Моят свят” на Христо Габеров, е Африка. Темата Африка, величието на масаите и на африканските животни от “големите 5” не е случайна:

На 2.09.1999г. Христо Габеров и пътешественикът Володя Сорокин стигат с колело от България до Южна Африка, като минават през Близкия изток – Турция, Сирия, Йордания, Израел, Палестина, Египет – 5500км за два месеца и половина. Прелитат разстоянието от Кайро до Найроби, Кения. След това отново на колела преминават през Кения, Танзания, Малави, Мозамбик и Зимбабве до Южна Африка – общо 7000 км. Пътешествениците се връщат обратно в Европа със самолет от Йоханесбург до Лисабон. Отново тръгват с колелата и минават през Португалия, Испания, Андора, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия и най-накрая България – общо 4 500 км в Европа. Нямали са спонсори, всеки от тях е разполагал с $1000. Цялото пътешествие продължава 300 дни. Те минават през 23 държави на три континента като 16 500 км са на колела.

Още за пътешествието на Христо Габеров до Африка, както и за Родопите, ще разберете, ако дойдете да разгледате изложбата на откриването й на 24 ноември 2020 от 11 до 20.00 ч. вечерта при спазване на епидемиологичните мерки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html